Skapande skola

Upplevelser som består

Dramatoriets dramapedagoger möter årligen tusentals barn och unga på deras skolor. Våra kulturpedagogiska metoder är mycket flexibla och vi anpassar alltid projekten efter just era önskemål, möjligheter och behov. Kanske har er skola ett speciellt tema eller projekt på gång?
Lightbulb kreativt lärande

Låt oss skräddarsy ert projekt inom Skapande skola! Dramatoriets dramapedagoger kommer till ert klassrum oavsett var det ligger i landet och leder inspirerande workshops. Med över 5 års erfarenhet av Skapande skola vet vi att upplevelsebaserat lärande lämpar sig utmärkt för den som vill lära sig om demokrati, stenåldern eller kanske energiförbrukning. Dessutom tränas socialt samspel, kreativitet och självkänsla – kunskaper vi alla har nytta av. Samarbete och trygghet är alltid grundstommen i våra projekt. Alla deltar utifrån sin vilja och förmåga. Allt som behövs inför workshopen är er nyfikenhet och att vi kan skapa en tom golvyta i klassrummet.

Förslag på projekt:

Skapande verkstad – ett färgsprakande sätt att lära

En helt vanlig dag kommer Dramatoriets auktoriserade dramapedagoger till ert klassrum. Med oss har vi en låda färg, tyg och alla möjliga och omöjliga redskap att måla med. Tillsammans hjälps vi åt att sätta färg och fart på lektionen. Du får prova att trycka, skrynkla och stryka – både individuellt och med klassen. Vad händer när du blandar alla färger eller bara målar i blått? Och vad händer om vi lyssnar på musik samtidigt? Utifrån övningarna reflekterar vi kring socialt samspel och självkänsla. Mest troligt passar vi också på att skapa en berättelse eller två utifrån bilden vi gjort.

Projektets tematik kan alltid anpassas utifrån era behov av kunskapsmål. Till exempel inom bild, svenska, naturvetenskap, värdegrund och historia. Resultatet lämnas kvar hos er för inspiration till fortsatt kunskapande.

Fördjupning av teaterupplevelse

Hur kan Hamlet plockas in i klassrummet och hur ska den fria teaterkonsten kopplas till läroplanen? Dramatoriet har ett omfattande samarbete med olika teatrar i landet för att hjälpa skolor fördjupa sin teaterupplevelse. En kulturaktivitet i sig har ett högt värde – att bearbeta den interaktivt utifrån deltagarnas upplevelser gör den ännu mer värdefull. Med Dramatoriet får du delta i samtal, gestaltande övningar och reflektion på ett lekfullt och praktiskt sätt efter en teaterupplevelse.
Kanske är det dags att vidga perspektivet på teaterhistorien? Dramatoriet bekantar dig med teaterprofiler som Anne-Charlotte Leffler, Augusto Boal och andra doldisar som ännu inte fått stå med i skolans historieböcker.

Kontakta oss så berättar vi mer om olika teatrar som vi samarbetar med eller hur vi kan skräddarsy en workshop utifrån era önskemål!

Skolans idé – vi förverkligar era idéer!

Har du en egen idé till Skapande skola-projekt? De kulturpedagogiska metoder vi använder går enkelt att anpassa till önskad tematik. Tidigare har vi utifrån elever och lärares önskemål skapat workshops med teman som:

[accordion]
[accordion-element title=”Kreativ dåtid” collapsed=”true” class=”skapande-skola-accordion”]Utifrån måleri, tryck och lera skapar vi tillsammans historiska miljöer och karaktärer. Eleverna använder sin faktabaserade kunskap tillsammans med sin kreativitet.

Tar totalt en halvdag eller utspritt fyra timmar att genomföra per klass. Passar låg- och mellanstadiet.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Vänskap och värdegrund” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Med gestaltande övningar och reflektioner vrider och vänder vi på begrepp som medmänsklighet, empati och vänskap. Vilket klimat vill vi ha i gruppen och i världen.

Passar alla åldrar, under en timme eller en hel termin.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Samarbete och socialt samspel” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Vad är ett gott samarbete och hur kan konflikter lösas? Genom praktiska övningar och reflektion tittar vi på hur ett gott gruppklimat ger ett gott resultat.

Passar alla åldrar och gärna upprepade workshops.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Berättande” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Deltagarna får träna sig i muntlig presentation, berättarteknik och att lyssna aktivt. Genom kreativa övningar möter vi det totalt overkliga och det absoluta allvaret.

Passar alla åldrar och tar en till tre timmar.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Normkritik!” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Vad är normer och hur påverkar de oss? Genom övningar, dagstidningar och reflektioner skapar vi en medvetenhet om vilka människor som syns och vilka som osynliggörs.

Passar högstadiet, gymnasiet och pedagoggruppen. Tar minst två timmar.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Forumspel” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Genom gestaltande övningar tittar vi på orättvisor och problem som finns runt omkring oss. Vi iscensätter problematiken och provar olika tillvägagångssätt för att hantera dem.

Passar grundskolan, gymnasiet och pedagoggruppen. Tar minst två timmar.

[/accordion-element]
[accordion-element title=”Läsfrämjande ” collapsed=”false” class=”skapande-skola-accordion”]Ska ni läsa en bok i klassen? Vi kan med dramaövningar fördjupa läsupplevelsen. Eleverna får bearbeta boken och stimulans till fortsatt läsning och eget skrivande. Projektet utformas till fördel i samarbete med skolbibliotekarier.

Passar förskola till gymnasiet.

[/accordion-element]
[/accordion]

Kontakta oss för mer information om priser och upplägg här!

Via den här länken söker du Skapande skola-bidrag. Vi hjälper dig gärna med ansökan!
http://www.kulturradet.se/sv/Skapande-skola/Ansokan/

Kommentarer

Lämna ett svar